Loteri Terbesar di Dunia

loteri

Loteri ditakrifkan sebagai jenis perjudian yang melibatkan pengambilan lot untuk hadiah wang tunai. Secara sederhana, individu boleh membeli tiket loteri yang mempunyai sekumpulan nombor; jika ada nombor yang sesuai dengan nombor rasmi yang diambil, hadiah wang tunai akan diberikan. Sekiranya semua nombor pada perlawanan tertentu, maka individu yang membeli tiket akan memenangi jackpot loteri. Peluang memenangi jackpot biasanya sangat rendah tetapi seringkali bernilai berjuta-juta dan banyak lotere mempunyai jackpot yang berguling – atau meningkat setiap minggu jackpot tidak dituntut.

Terdapat berpuluh-puluh loteri di seluruh dunia, berjumlah ratusan juta dolar dalam bentuk jackpot.  APK MEGA888 Berikut adalah gambaran ringkas mengenai loteri terbesar di dunia:

Loteri Nasional – Loteri Nasional adalah loteri terbesar di United Kingdom, dengan permainan utama dikenali hanya sebagai Lotto. Semua hadiah dalam loteri adalah bebas cukai dan dibayar sekaligus. Dalam permainan Lotto, pemain memilih enam nombor antara 1 dan 49 dan gambar setiap minggu.

Keno Perancis – Di Keno Perancis, yang merupakan loteri utama Perancis, pemain memilih sepuluh nombor antara 1 dan 70. Loteri memilih dua puluh nombor rasmi, yang bermaksud pemain mempunyai pemain hanya perlu memadankan sepuluh daripada dua puluh nombor yang dilukis untuk memenangi jackpot.

Powerball – Walaupun kebanyakan negeri di AS mempunyai undian mereka sendiri, terdapat beberapa loteri pelbagai negeri dan Powerball adalah yang terbesar dari sebilangan kecil. Tiket Powerball dijual melalui beberapa loteri di beberapa negeri yang berbeza sebagai permainan jackpot bersama. Jackpot besar bermula dari 20 juta dolar dan boleh menjadi ratusan juta dolar selama beberapa lukisan.

Euromillions – Euromillions adalah loteri pan-Eropah dan yang terbesar di Eropah, dengan sembilan negara yang mengambil bahagian. Euromillions pada dasarnya terdiri daripada dua pertaruhan yang berasingan; pemain mesti memilih lima nombor antara 1 dan 50 dan dua nombor (dikenali sebagai nombor bintang bertuah) antara 1 dan 9. Lukisan berlaku setiap petang Jumaat dan lima nombor dilukis diikuti oleh dua nombor “bintang bertuah”.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.